Проблемът с африканската чума по свинете (АЧС) провокира още мерки за сигурност. Допълнително наетите ветеринари ще работят за износители, които доставят свинско месо на американския пазар, пише полското списание Farmer.

Испанците се запасяват с месо и чакат високите цени

Богдан Конопка, главен ветеринарен лекар на Полша, потвърди, че процесът на наемане на ветеринарни специалисти за компаниите, които имат разрешение на изнасят свинско месо на американския пазар, продължава.

В началото на април тази година Главната ветеринарна инспекция на Полша получи писмо от американска страна, в която САЩ отбелват, че са необходими над 50 ветеринари, които да проверяват месото, предназначено за доставяне на американския пазар.

Допълнителните проверки от експерти ще изключат риска от пренос на вируса африканска чума по свинете в САЩ.

Американците силно се опасяват от възможността болестта да навлезе на територията на страната, което бе силно подчертано от страна на представители на Националния съвет на производителите на свинско месо (NPPC) по време на изложението World Pork Expo 2019.

„Здравето на поголовието от свине в САЩ има първостепенно значение, средствата за оцеляване на производителите зависят от него, поради това профилактиката и изключването на всякакви рискове е наша единствена защита срещу АЧС“, каза тогава Дейвид Херинг, президент NPPC.

Полша пострада от многобройни случаи на АЧС през последните 5 години, но правителството успя да убеди САЩ да започне внос на полско свинско месо от стопанствата, които са разположени в райони, свободни от болестта. През 2017 г. 13% от износа на свинско месо от Полша бе насочен към американския потребител.