Поголовието от свине в Китай в момента е съкратено с 10%, но истинската катастрофа е при поголовието от свине-майки – числеността им е намалена с 40-60%, това сочат заключенията на Джим Лонг, президент и генерален директор на Genesis, пише meatinfo.

Болестите по животните – обстановката се успокоява

От разговори с представители на свинеферми, фармацевтични компании, ветеринари и други участници в свиневъдната индустрия разбрахме, че загубите на свине-майки възлизат на 40-60%. Длъжен съм да кажа, че степента на загуби е по-голяма, отколкото очаквахме, отбелязва още експертът.

Оказва се, че по-значителна загуба на свине-майки е била регистрирана през периода януари-февруари. На практика сериозното съкращаване на поговолието от свине в Китай ще стартира през август – то ще бъде следствие на огромната ликвидация на свине-майки тази година, подчертава Лонг.

Започвайки от юли, всички запаси от свинско месо в Китай ще бъдат проверени за наличие на АЧС (африканска чума по свинете). Следващата стъпка е тестване на свинете в скотобойните. Всяко заразено месо ще бъде унищожено, а намаляването на запасите от свинско месо ще съвпадне със следващия етап на намаляване на доставките на свинско месо на пазара през август. Освен това процесът ще съвпадне със сезонния ръст на потреблението на свинско месо в страната. Тези три фактора ще окажат сериозен натиск на пазара, стимулирайки рязък скок на цените, предупреждава Джим Лонг.

Китайското правителство активно поддържа възстановяването и оживлението на свиневъдната промишленост. Страната е загубила много ферми заради АЧС. В един момент ще видим значителен ръст на вноса на свине в Китай, който има две цели – не само възстановяване на поголовието от свине, но и подмладяване на генетичната база на стадото, допълва експертът.