Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Полша ще внесе искане в Министерския съвет за спиране на транзита на украински продукти, които в момента са обект на ембарго. Става дума за пшеница, царевица, пшенично брашно, рапица и слънчоглед.

Четете още: Полските фермери протестират на близо 600 места в цялата страна

 

Това обявиха от аграрното министерство във Варшава на официалния си сайт след преговорите с протестиращите фермери, които в сряда недоволстваха на почти 600 различни места в страната. Освен това всички продукти, които биха могли да застрашат полския пазар, трябва да бъдат блокирани.

„Най-важното нещо днес е развитието на правилата за търговия между Полша и Украйна“, каза заместник-министърът на земеделието на Полша Михал Колоджейчак.

Той предположи, че решението за забрана на транзита ще остане в сила, докато не бъде постигнато споразумение относно търговските правила между Полша и Украйна, които ще гарантират защита на пазара.

Спирането на транзита също има за цел да гарантира, че подкрепата, предоставена на фермерите - главно производители на зърно, действително отива при фермерите.

Протестиращите и представителите на министерството са обсъдили Зелената сделка, цялостното преразглеждане на която ще опрости разпоредбите относно зелените схеми и ще намали бюрократичните тежести.

Според  polskieradio24.pl забраната се планира да бъде въведена от 1 април 2024 г.