22 проекта на малки стопанства в област Добрич ще бъдат финансирани с по 15 000 евро, съобщиха от Областния информационен център. Общата безвъзмездна подкрепа в размер на 645 414 лв. е отпусната по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" от ПРСР 2014 – 2020 г. 

Писмо до Агри.БГ: Ще се осигури ли допълнително финансиране по подмярка 6.3?

18 от одобрените земеделски производители ще вложат средствата, за да увеличат броя на отглежданите пчелни семейства. С получената подкрепа пчеларите ще подобрят технологичните процеси по добива на пчелен мед чрез закупуване на оборудване - автоматична разпечатваща машина, електрическа центрофуга, машина за инвертиран захарен сироп, вана за разпечатване на пчелни пити и др. 

Останалите четирима земеделски стопани ще увеличат обработваемите площи и ще закупят земеделска техника, за да подобрят механизацията в стопанството си.

След изпълнението на одобрените бизнес планове малките стопанства ще бъдат разширени, модернизирани и технологично обновени. Това ще доведе до повишаване на  икономическата им жизнеспособност и устойчивост, както и ще допринесе за опазването на околната среда и адаптацията им към климатичните промени, уточняват от ОИЦ – Добрич. 

Съгласно Индикативната годишна работна програма за 2021 г. на ПРСР през септември ще стартира нов прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Планираният бюджет е 20 млн. евро. Както при предходните приеми, и при този финансирането ще е в размер на 15 000 евро.