„Защо още не се сключват договори по подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“? Вече две години ни мотаят и сме в пълно информационно затъмнение. Този въпрос задава в писмо до редакцията на Агри.БГ зеленчукопроизводител от Северозападна България.

Важно през ноември: Не пропускайте сроковете!

Неговата история започва още с първия прием по подмярката през 2018 г., когато решава да закупи по-голям и по-мощен трактор за нуждите на своето стопанство. До ден днешен обаче такъв няма, вместо това ползва под наем.

„Тази година най-накрая получихме писмо през ИСУН, че сме допуснати до техническа и финансова оценка, но дотам. Отново няма развитие и никой не ни е потърсил за договор. Има хора, които се отказаха, някои вече не са сред живите, други емигрираха. Това чакане ни съсипва нервите“, споделя кандидатът по подмярката.

По неофициална информация знаем, че работата по 4.1.2 е приключила преди повече от месец, но няма заповед „отгоре“ за сключване на договори“, твърди производителят.

Проектът на бенефициента е изготвен в офис на Национална служба по съвети в земеделието. По думите му всички корекции са прилежно нанесени и няма последващи забележки по него. 

„Поне засега имаме още действаща договорка за цената с дилъра на въпросната марка трактор. Всичко, което е над допустимата стойност за подпомагане, аз ще си го доплатя. Проблемът е, че тракторът ми е нужен в стопанството, а аз го нямам. Ползвам един по-малък модел или вземам под наем. Доста по-сложен е процесът. Не може с едно тракторче от 12 коня да дърпаш ремарке. На първия наклон или те е дръпнало, или се е обърнало“, обяснява земеделският стопанин.

Колкото и малко да е зеленчуковото стопанство, и 10 дка да е, за обработката му е нужна машина поне 60-70 коня и 2,5 – 3,5 тона, категоричен е производителят.

Официално оповестената от ДФЗ информация през лятото е, че от подадените чрез ИСУН 244 проекта одобрение са получили 139 предложения. До последващ етап, техническа и финансова оценка, не преминават 94 инвестиционни предложения, като други 11 са оттеглени от кандидатите. На 13 юли от ДФЗ съобщиха, че ще бъдат изпратени уведомителни писма на недопуснатите кандидати чрез ИСУН, а в едномесечен срок те могат да подават възражения.

След приключване на процедурата по обжалване допустимите кандидати ще бъдат поканени за подписване на договори, се казва още в съобщението от месец юли.

Впоследствие беше отворен още един прием, чийто срок изтече на 18 септември.

В края на същия месец септември стана ясно, че част от неусвоените средства по подмярка 4.1.2 ще бъдат пренасочени към кризисната помощ за COVID-19 заедно със средства от още няколко мерки по ПРСР. Това също предизвика бурни реакции у фермерите, които все още чакат своите договори.

Агри.БГ изпрати официално запитване до отговорните институции и ще публикува отговора, когато го получи.