Разкритията около работещата от години частна лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево” продължават и стават все по-шокиращи. „От два дни имаме ново предложение за подкуп, доста по-високо от предишното – 6 млн. лева на година”, обяви в ефира на bTV депутатът Росен Костурков, говорейки за частната фирма, извършваща фитосанитарния контрол на границата с Турция.

Производители: Искаме данъчна ваканция за субсидиите

Преди дни, на 20 май, мониторингът на вносните плодове и зеленчуци на граничния пункт се пое от държавна лаборатория към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), след разследване на фирмата, която в продължение на 10 години проверява ежедневно няколкостотин тира от южната ни съседка.

„Една фирма, избрана по неясен начин от министъра на земеделието през 2012 г. (бел.р. Мирослав Найденов), е осъществявала обработката на документите, разтоварването на камионите, взимането на фитосанитарните и здравните проби и съответното пускане на дадения камион във вътрешността на Европейския съюз. 

Това, което заварихме там, е доста притеснително – една частна фирма е първата, която разпечатва камион от трета страна. Цялото ГКПП е опасано с камери само в района, в който се случва това, няма камери”, коментира Костурков, като предположи, че поради липсата на друг контрол, е възможно да се е случвало какво ли не, включително контрабанда.

В лабораторията на границата с Турция имаше поредица от акции през годините от различни правителства, но без конкретни резултати. И така до края на ноември 2021 г., когато договорът на въпросната фирма изтече. По-късно обаче, въпреки забраната на новоизбрания земеделски министър, се подписа нов от зам.-изпълнителния директор на БАБХ тогава Николай Роснев, който по-късно беше освободен от длъжност. Случайност или не, в същия ден като изпълнителен директор на Агенцията е назначен проф. Христо Даскалов. По думите на Костурков това прави договора невалиден.

Росен Костурков: На 18 януари беше предложен подкуп на проф. Даскалов, за да ги остави намира, от човек, който уважавам, бивш депутат, който от есента отново се готви да бъде такъв.

Народният представител уточни, че предлаганата тогава сума е била около 100 000. При новия опит за подкуп се е работило с друг посредник. Към зам.-министърът на земеделието Иван Христанов също е имало подобно предложение. Костурков не даде повече подробности заради разследването на ДАНС. Информира обаче, че фирмата все още не иска да се изнесе. В момента нейната дейност на ГКПП „Капитан Андреево” се свежда единствено до обработката на документите като оператор, обясни депутатът.

Предстои принудително изваждане на фирмата оттам с помощта на областния управител на Хасково”, добави той.
„Това, което ще се случи оттук нататък е държавата в лицето на БАБХ да си поеме разтоварването на камионите, контрола на взимането на проби и обработката на митническите документи”, заяви Росен Костурков.

Междувременно зам.-министър Христанов лично провери извършването на официалния контрол и пробонабирането от пратките с плодове и зеленчуци на ГКПП „Капитан Андреево“. Той се срещна с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок и представители на турските износители. Те информираха заместник-министъра за редица проблеми, които са имали при доскорошния начин на извършване на контрола, съобщават от БАБХ.

„Смятаме, че ако има възможност да бъдат одобрени и други фирми, които да изпълняват тази функция, проблемът ще бъде разрешен“, казаха в допълнение износителите.