От 20 май Националната референтна лаборатория „Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол“ (ЦЛХИК) към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва лабораторен анализ на пратки плодове и зеленчуци, преминаващи през ГКПП „Капитан Андреево". Това информира заместник-министърът на земеделието Иван Христанов по време на среща с премиера Кирил Петков, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Според Христанов с това държавата в лицето на БАБХ за първи път от 10 години насам си е върнала контрола на границата. Той обясни, че инспекторите работят в непрекъснат режим на работа, като са изпратени допълнителни екипи, които да подпомагат служителите на пункта. По думите му в резултат на саботаж от страна на частен оператор, който 10 години е изкуствено поддържан монополист на границата, трафикът на пункта е натоварен.

"Борбата за границата е борба за държавността", заяви министър-председателят по време на срещата, на която двамата обсъдиха сигурността на границата ни с Турция. 

Поредният скандал за въпросната лаборатория на границата се зароди в началото на април след посещение на Кирил Петков на място. Тогава говорителят на кабинета Лена Бориславова обясни, че са били подписани спорни 10-годишни договори с частна фирма за извършаване на лабораторни изследвания в нарушение на процедурата въпреки забраната на земеделския министър Иван Иванов. Стигна се до отстраняването на заместник-изпълнителен директор на БАБХ.

Преди дни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че са осигурени средства лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево” да стане държавна. Днес, 23 май, зам.-министърът на земеделието ще посети граничния пункт заедно с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок.