„През тази година в кампанията за директни плащания има новости, с които се увеличават значително средствата, предвидени за подпомагане на секторите животновъдство и плодове и зеленчуци“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, който взе участие в семинар от информационната кампания за директните плащания в гр. Благоевград.

 

Той посочи, че от началото на управлението са предприети и изпълнени множество стъпки, които да променят ситуацията в земеделието към по-добро. Такива са например промените в Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, където е заложено, че животновъдите ще ползват пасищата с предимство. „От тази кампания е задължително и доказването на правното основание за ползване за земеделски земи, без което е невъзможно да се получи финансиране по директните плащания“, информира още той.


Зам.-министър Димитров заяви, че в подкрепа на двата сектора се подготвят и промени в Закона за храните, които да подпомогнат българските производители на суровини за хранително-вкусовата промишленост, като се въведат дефиниции за това какво е прясно месо, мляко, които да се използват в производство.

 

Димитров съобщи, че Министерството, съвместно с Агенция „Митници” и Националната агенция по приходите, има разработена система за контрол на рискови продукти, с която се цели предотвратяване на вноса на земеделска продукция – включително мляко, месо, плодове и зеленчуци в страната, за които не са платени необходимите мита и данъци.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!