Младата бизнес дама Марие Николова грабна победата в категорията „Agri партньорство на 2024“ от първото  издание на конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ.

Зад нея в престижната класация останаха Даниел Божанков и Галина Мирчева, които вече имат солиден опит не само като фермери, но и в сдружаването на земеделски производители. 

Ние вярваме, че в сдружаването е бъдещето не само в България, но вече в Европа виждаме тренда на сдружаването на земеделците, защото в по-големите количества има сила. Благодарение на това ние много по-добре се пласираме на пазара и можем да помогнем на нашите земеделски производители да осигурим печалби. Помагаме много с административната работа, опитваме се с агрономите, както техните, така и нашите всички заедно да работим. Така че имаме обща кауза, която я следваме заедно и се надявам, че и в бъдеще много повече производители ще гледат да се сдружават, защото силата е в това да сме заедно“, коментира пред Агри.БГ Николова.

Голямото предизвикателство за всички производители – пазарите, не са проблем за обединените фермери от „Семеле“ ООД., тъй като повечето участници в сдружението имат 30-годишен опит в търговията със зеленчуци и плодове. Основният проблем според Марие е голямата административна тежест – не само на организациите – производители, но и на земеделците като цяло. 

Сдружението, което представлява младата дама обединява шестима производители на плодове и зеленчуци, които предлагат на пазара разнообразна стока. 

Участниците имат най-много овощни насаждения, освен това развиват оранжерийно производство, както и полско производство на зеленчуци. В момента подновяват овощната градина на един от производителите с европейските средства, които ползват заради сдружението.

Винаги сме отворени за нови членове и сме готови да се разширяваме. Най-добре да бъдат в района, в който сме и ние - до Плодовитово, но винаги сме отворени и бихме искали повече хора да работят заедно“, казва още Николова. Тя е убедена, че земеделският сектор може да бъде много по-силен, ако работи заедно. 

На песимистите за силата на сдружаването в земеделието, Марие Николова препоръчва да не се страхуват. 

Събитието се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ.