Във Франция цената на химичната защита на посевите забележимо поскъпва, считано от тази година. Преди седмица Националния съвет в страната утвърди предложението на правителството за повишаване на данъка върху пестицидите, замърсяващи околната среда. По-високите цени влизат в сила от 1 януари, пише topagrar.com.

По-прост разрешителен режим за семената за селекционна дейности

По думите на републиканския депутат в Европарламента Валерий Бове, това ще доведе до допълнителни разходи за отглеждането на ечемик, които ще бъдат в размер на 21 евро на хектар. При обикновената пшеница се очаква ефектът да бъде – нарастване на разходите до 24 евро на хектар.

Френската асоциация на производителите на пшеница, царевица, цвекло и маслодайни култури оценяват допълнителни годишни разходи на фермерите в резултат на това решение на около 100 млн. евро. Те остро критикуват решението на парламента.

От асоциацията заявяват, че сега парижката земеделска политика може да се обобщи с няколко термина – „екология на наказанието“ и „аутизъм“. Правителството трябва да поддържа земеделските производители, а не да ги натоварва с данъци, смятат фермерите.

Френският съюз на фермерите (FNSEA), който организира протести срещу покачването на данъка, е силно разочарован. Въпреки „тоталната мобилизация“ на водещи земеделски асоциации, правителството и парламентарното мнозинство са останали глухи към очакванията, опасенията и аргументите на земеделците.

Това „догматично отношение“ разстройва земеделците, които определят „сляпото облагане с данъци“ без реална алтернатива като огромна грешка. От FNSEA подчертават, че при никакви обстоятелствата новия „глоба-данък“ няма да облекчи екологичната ситуация.