Обсъждани са различни варианти за подпомагане на зърнопроизводителите, включително и модулация на помощта. Това стана ясно от думите на Аделина Стоянова, директор на дирекция “Директни плащания” в МЗХ, пред Комисията по земеделие в Парламента. 

Симеон Караколев: Не сме се съгласявали на предложените 150 млн. лв. за чувствителните сектори

 

В момента все още няма окончателно финализиран бюджет за сектора и всичко е само в рамките на предварително водените разговори, уточни Стоянова. 

В аграрното ведомство са разглеждани 3 варианта за подпомагане на зърнопроизводители, които са на загуба през миналата година. Друго условие е стопаните да са отглеждали една от петте култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Първият вариант предвижда подпомагане на стопанствата до 300 хектара, които представляват 91,16% от стопанствата и обхващат 27,87% от земеделските площи. Анализът е посочил, че тези стопани имат най-голяма нужда от подкрепа. 

Вторият вариант, който разглеждат в аграрното министерство, е за земеделски стопанства до 600 хектара. Обсъждани са различни възможности, включително и прилагане на модулиран размер. В този случай се обмисля по-високо подпомагане за първите 300 хектара от стопанствата и по-малък размер за останалата площ. В тази категория попадат 95,64% от стопанствата и обхващат 47,18% от площите. 

Третата категория стопанства е в обхват до 1000 хектара. В нея са стопанствата от 0 до 1000 хектара, там влизат 98,18% от стопанствата, които обработват 66,55% от земеделските площи в страната. Работено е за прилагане на модулацията и при тази група, като има различни подходи - по-висок размер на подпомагането за първите 300 хектара и намален размер на подпомагането за останалите площи. 

В процеса на разговорите със зърнопроизводителите е коментиран и таван на плащанията в рамките на земеделските стопанства по модела на Румъния. 

 

„Във всички случаи разговорите, които водим, касаят единствено и само периода, в който тази бюджетна рамка е действаща - първото полугодие“, напомни Стоянова. 
 
Изчисления на аграрното министерство показват, че „за стопанствата, които са с площ до 300 хектара, при подпомагане от 10 лева на декар в рамките на първото полугодие, необходимият финансов ресурс е малко над 77 милиона лева“. В случай че към тях се добавят и стопанствата, които са над 300 хектара и се приложи модулиран размер за подпомагане - тогава ще е необходим по-голям финансов ресурс. Окончателният размер ще бъде определен, след като приключат разговорите с протестиращите и се избере модел на финансиране. 

Има и друга възможност, която може да се използва от сектор Зърнопроизводство. Това е кредитна линия, която би могла да се активира в Държавен фонд „Земеделие“. За нея има наличен бюджет за закупуване на семена, торове, препарати за растителна защита, така че да се осигури поне една част от необходимото финансиране в рамките на това подпомагане. Тези средства за краткосрочно кредитиране са налични по сметката на Фонда. За тях не е необходим допълнителен финансов ресурс, стана ясно от думите на Стоянова.