Около 130 кг/дка е средният добив от фасул в полетата на Добруджанския земеделски институт.

Добри резултати от прибирането на фасула

Резултатите са по-ниски от предишната година средно с около 50 кг от декар, коментира селекционерът проф. Димитър Генчев. Това означава спад с близо 28%.

Като причина за намалението ученият посочва сушата и високите температури. Въпреки по-слабите резултати през това лято, проф. Генчев отчита интерес към новите сортове фасул, създадени в института, които са с изправен храст и са пригодени към директна жътва.

По този начин се решава един от основните проблеми при отглеждането на фасул, свързани с прибирането на реколтата от протеиновата култура.

Механизираната жътва води до по-малко разходи и е по-рентабилна за фермерите. 

Между 10 и 12 тона ще бъде количеството на семената фасул за сеитба, които се подготвят в момента в института за земеделските производители. Повече от половината ще бъдат от новата генерация сортове.

При тях заради изправения храст чушките нямат контакт с почвата, а са разположени на 20 см разстояние.

Освен това притежават още едно важна характеристика – не се разпукват, подчертава създателят им проф. Генчев. Той работи в областта на селекцията на фасул в продължение на 41 години. Автор е на близо 20 сорта. 

Общо 5266 дка с фасул са били засети през настоящата стопанска година в Добричка област. Средният добив от тях е 107 кг/дка при 153 кг/дка през 2018 г., като спадът е с 30%, показват данни на Областната земеделска служба.

Общото произведено количество от протеиновата култура в Добричко възлиза на 565 тона. Районът на Добруджа е един от най-подходящите за отглеждане на боб, леща, грах и нахут у нас. Често средните резултати при фасула надхвърлят 180-200 кг/дка.

Масово при неполивни условия добивите са около 150 кг/дка. Ожънатите количества обаче се реализират трудно заради липсата на пазар и вноса на боб от различни континенти.