Площите, засети с фасул у нас, са намалели с близо една трета, но засега тази година изглежда добра за протеиновата култура, а добивите са малко по-високи от миналогодишните.

Обраха първия фасул в Добричко

Земеделските производители вече са прибрали продукцията от 13 042 декара с фасул при общо засети тази пролет 17 647 декара - с 32% по-малко от миналата година, показват оперативни данни на земеделското министерство. 

Получената продукция е 1 644 тона – с 28% повече в сравнение със същия период на миналата година. Основната причина за това обаче е по-ранното прибиране на реколтата. При средния добив се наблюдава леко увеличение с 2,4% на годишна база до 126 кг/декар.

Земеделските стопани в Добричкия регион произведоха близо 565 тона фасул, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие" за приключилата кампания по прибирането на протеиновата култура, предаде БТА.

Добричка област традиционно е сред големите производители на фасул в страната.

Добитата реколта от общо 5 300 декара през това лято е по-слаба от миналата година. Средният добив в региона достига 107 кг/декар, като тазгодишните рекордьори със 180 кг/декар са стопаните в община Каварна.

За сравнение миналото лято от полетата с фасул в областта са добити средно по 153 кг/декар, а и площите са били повече - близо 7600 декара.