По-ниски ще са добивите от слънчоглед и царевица във Видинско заради продължителната суша. През последните 45 – 46 дни във Видинския регион не е валял дъжд със стопанско значение и това се отразява върху развитието на пролетниците – царевицата и слънчогледа, каза  Жечко Андрейнски , член на УС на НАЗ пред Радио “Фокус”- Видин.

 

„Посевите бяха тръгнали добре през пролетта и до преди 40 дни се развиваха много добре. Очакваха се сравнително добри добиви. Но при това трайно засушаване добивите ще бъдат по-ниски”, каза земеделският производител. Според него добивите от слънчоглед и царевица се очаква да бъдат високи в Европа и това може би ще доведе до по-ниски цени на борсите. Въпреки това Андрейнски призна, че тази година добивите от слънчоглед и царевица ще бъдат по-високи в сравнение с миналата година, но няма да бъде това, което се очакваше предварително.

 

„Вероятно цената на слънчогледа и царевицата ще бъде по-ниска. Коментират се различни цени, но цената ще я разберем когато започнат да се сключват реални сделки”, каза Андрейнски. Той посочи, че в момента се говори за цена от 500 лв на тон за слънчоглед и 220 лв за тон за царевицата. „Това са прогнозни цени, не се знае след 10-15 дни когато започне жътвата на слънчогледа какво ще е търсенето и предлагането”, обясни земеделският производител.

 

Той посочи, че във Видинския регион няма останало количество слънчоглед, но очертаващата се картина е за високи разходи на земеделските производители, високи добиви и ниски цени. „Нов момент в комуникацията между зърнопроизводителите и правителството е постигнатото споразумение за предварително изплащане на националните доплащания. Това ще даде известна сигурност на зърнопроизводителите „, категоричен е Андрейнски.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!