МЗХ е поискало разходите на ведомството за следващата година да се увеличат с още 37 млн. лв. Това желание е записано в доклада за законопроекта за държавния бюджет на Комисията по земеделие в НС.


27 милиона лева от поисканите пари са във връзка със създаването на Агенцията за безопасност на храните.  В бюджета не са заложени средства в размер на 37 797 116 за специфично подпомагане, които следва да бъдат възстановени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Парите са необходими за нитратно уязвими зони и за животновъди в необлагодетелстваните райони. Средствата за подпомагане на животновъдството е записано, че са в размер на 53 млн. лв. при необходими 79 млн. лв., което с 26 млн.лв. по-малко от нотифицираните схеми. Подпомагането  на тютюнопроизводителите чрез национални доплащания е в размер на 143 млн.лв. МЗХ настоява за поне още 70 млн.лв.


От там искат и  осигуряването на национално съфинансиране в размер на 27,1 млн.лв, за да могат да бъдат усвоени европейските средства в размер на 50 676 086 лева, който се отпускат за прилагането на мерките по пчеларската програма, подпомагането на група производители на плодове и зеленчуци и схемата „Училищен плод”.

В бюджета за 2011 година се предвижда да се запазят функциите и финансиранията от ДФ „Земеделие”, свързани с изпълнението на национални програми, като за изплащане на държавни помощи са предвидени 30 млн.лв. Запазват се размерите за инвестиционни кредити за земеделските производители в размер на 80 млн. лв. и за временна финансова помощ до 20 млн.лв. В становището на Комисията по земеделие в парламента  е посочено, че е необходимо да бъдат осигурени средства за още две нотифицирани държавни помощи – за съхранение на млякото и за хуманно отношение към кокошките, за които са необходими още 60 млн.лв., като ако бъдат обвързани с мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони, парите, които ще са нужни като субсидия в държавния бюджет, ще са в размер на 30 млн. лв. Освен това са необходими 20,8 млн. лв. за изплащането на 25 проекта по САПАРД.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!