След дългата зима много от пчелните семейства измряха. Това е тъжната констатация на плевенските пчелари. Обезверени, че пчеларската програма ще им помогне, те по-скоро разчитат на това взаимно да си помагат. "Много пчелни семейства измряха и не е виновна само зимата. От лошото време се появиха няколко вида заболявания - нозематоза, вароатоза, акари, които унищожиха много пчелни семейства. Има места в Плевенска област където 90% от кошерите са измрели.

И още нещо - капризите на времето също имат значение - нестабилното време е лош знак за слаби добиви и през тази година. Досега рапицата - поне в моя район около Подем - много бързо прецъфтя, коментира един от дългогодишните пчелари Николай Желязков. Той има 200 кошера в землището на Подем и околните села. Работи и подвижно пчеларство. Обикновено рапицата цъфти за 30-35 дни, тази година цъфтя 15 дни. Акацията тъкмо започна да цъфти и дойдоха пороите и застудяване. Следващата паша е липа, но и тя докато цъфне и прецъфтя, защото дойде гореща вълна. И оттук нататък чакаме единствено слънчогледа - ако времето е благоприятно, ще извадим мед. Ако не, ще си събираме кошерите празни", коментира още пчеларят.

Николай Желязков разказва, че пчеларите се мъчат да възстановят загубените кошери, но е трудно без пари. "На един от пчеларите от Комарево от 90 кошера сега са му останали 4 - как да ги възстанови. Ние помежду си си помагаме, доколкото можем. И продължаваме да се борим. Често, обаче, борбата е предрешена. И друго - след влизането на България в ЕС ни забраниха използването на няколко лекарства, за които всички казват, че са много добри, но на нас са ни забранени", казва още Николай Желязков.

Освен заболявания и кратка паша, плевенските пчелари са притеснени и от изкупните цени. "Сега започнаха да изкупуват на 3.80 лева за килограм - това са нивата от миналата година. Аз лично очаквам цените да се раздвижат и българските търговци да останат на по-заден план", допълва Желязков и казва още, че са започнали да се появяват търговци от Гърция. Така че сега надеждите на местните пчелари са свързани повече с това да се появат повече чужди търговци. " Само така най-после да бъде разбит монопола на нашите изкупвачи. Защото тук от години ни изкупуват меда под 2 евро, а в другите държави цената е двойна и тройна.

В момента гръцките търговци предлагат начална цена от 4.20 лева. В Гърция, обаче, цената на меда започва от 7 евро за килограм изкупна цена на едро. Така че имаме надежда, че цената, на която купуват от нас ще се вдигне още малко. Пък и се надяваме и от другите страни да дойдат търговци. През миналата година са изнесени няколко ТИР-а наш мед за Франция, надяваме се и тази година да дойдат", споделя плевенскикят пчелар.

Той няма да търси финансова помощ от националната пчеларска програма. По думите му, програмата е само за най-дребните пчелари. А и бюрократичната система не е по силите му. Предпочита да отделя цялото си време на пчелите, вместо да попълва по няколко пъти едни и също документи. Сериозна работа, поне добра слънчогледова паша и коректни търговци са надеждите на пчеларя за тази година.