С настъпване на пролетта е време да огледаме житните посеви. Към момента житните култури са със забавено развитие. Това се дължи на рязкото застудяване през средата на месец февруари. 

Рапичната стъблена бълха нападна страната

Културите са силно стресирани. А това, от своя страна, позволява по-бързото развиване на плевелите”, обяснява агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Фазата при пшеницата и ечемика е около BBCH 25 – 5 налични братя в зависимост от района. А развитието на плевелите е доста напред. 

“В Южна България великденчето (Veronica hederifolia) е пред цъфтеж. В тази фаза контролът му е сравнително лесен”, казва Атанас Иванов и добавя, че във фаза цъфтеж ефектът от хербицидите ще бъде по-слаб. 

По думите му още през месец февруари по полетата се забелязва поникване на трицветната теменуга ( Viola tricolor ).

“Фазата варира от 4-ти до 8-ми лист. В Русенско, освен горепосочените плевели, се увеличава популацията и на подрумчето”, споделя агрономът.

Към момента житните плевели изостават в развитието си. Сега е моментът фермерите да направят нужното!

“Важно е земеделците да обследват блоковете си и при наличие на райграс или див овес да организират третиране. Житните плевели се контролират най-успешно преди да достигнат фаза братене”, коментира още Атанас Иванов.

Агрономът на Агри.БГ съветва фермерите да планират третиране с житни (при нужда) и широколистни хербициди. Може да се използват и комбинирани хербициди.