Рапичната стъблена бълха нападна страната. Вредителят вече се забелязва по полетата около Пловдив, Пазарджик, Бургас и Русе. Прагът на икономическа вредност (ПИВ) също вече е достигнат, сигнализира агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Борсите са в изчакване на по-добри времена

Той обясни, че възрастната форма на рапичната листна бълха (Psylliodes chrysocephalus L) се активизира в началото на март и продължава до края на юни. Развива едно поколение годишно.

“Бълхите са активни през нощта. Нанасят повреди, като изгризват малки отвори по листата, стъблата и листните дръжки”, обясни Атанас Иванов.

Химичната борба се води срещу възрастната форма. ПИВ е 4 бр./м2. 

“В Северна България заради по-неблагоприятните условия неприятелят се развива с по-бавни темпове. Това е причината в тези райони ПИВ да не е достигнат все още. Затова е много важно фермери и колеги от тази част на страната да обследват посевите си и при необходимост да предвидят третиране”, категоричен е агрономът.

За справяне с неприятеля могат да се използват инсектициди с контактно действие. При силно нападение третирането може да се повтори след 10-14 дни.

Атанас Иванов препоръчва при всички използвани препарати задължително да се спазват регистрираните дози.