През следващата седмица, ние го планираме за 16 декември, ще приключим едно от последните плащания за годината, най-голямото - по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Това каза изп. директор на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) Васил Грудев пред Дарик.

Васил Грудев: Фермерите ще получат навреме всички плащания до края на годината

“Ще изплатим 700 млн. лева, с увеличена базова декарна ставка. Тази година земеделските стопани ще получат плащане по СЕПП в размер на 21 лева /дка. За сравнение, през миналата година изплатената ставка беше в размер на 19 лева/дка”, обясни шефът на ДФЗ.

Грудев добави, че през тази година бюджетът за директните плащания бе увеличен с около 140 млн. лева.

”Направихме трансфер на 25% от бюджета за следващата година, оттук идват и тези 140 млн. лева, които сега изплащаме авансово като увеличена базова ставка”, уточни той.

Преди да започне изплащането на помощта обаче е нужно да бъде качен окончателния слой с допустимите площи за тази кампания. На 16 декември земеделците ще получат плащането по първоначалния слой, а окончателното, сумите ще бъдат изплатени в периода между 1 и 10 юни 2021 г.

Преди дни Васил Грудев коментира за Агри.БГ, че очакванията са окончателният слой да бъде наличен през седмицата 7-11 декември. Все още обаче слоят не е качен.