Земеделските стопани ще получат навреме всички плащания до края на годината. Това каза изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) Васил Грудев за Агри.БГ.

Таванът по СЕПП остава илюзия

По индикативни данни изплащането на най-голямото плащане в сектора - това по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), ще започне на 16 декември. Тогава ще се случи плащането по първоначален слой, а окончателното плащане ще бъде в периода между 1 и 10 юни 2021 г. 

Грудев увери, че администрацията работи по график, въпреки трудностите и намаления състав.

Преди да започне изплащането на помощта обаче е нужно да бъде качен окончателния слой с допустимите площи за тази кампания.

Очаква се той да бъде наличен на страницата на Фонд “Земеделие” през следващата седмица - 7-11 декември, обясниха от ДФЗ. Първоначално идеята беше слоят да бъде наличен в началото на месец декември, но това не се случи.

За да бъде наличен окончателния слой, е необходимо теренните проверки по кръстосано съответствие за Кампания 2020, да приключат. Както Агри.БГ вече писа те започнаха на 20 ноември 2020 г.

Ежегодно на контрол за спазване на правилата на кръстосано съответствие подлежат 1% от земеделските стопани, получаващи плащания на база площ или животни по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП).