Заради кризата в животновъдството държавата ще направи всичко възможно да плати на фермерите парите за обвързана подкрепа по новите схеми за директните плащания във възможно най-кратък срок. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на фестивала на народната носия в село Жеравна, цитирана от БНР.

 

От тази помощ ще се възползват и овцевъдите, уточни тя в отговор на журналистически въпрос. От 15 октомври ще започнат плащанията по обвързаната с производство подкрепа за животновъдите, каза министър Танева. Друга помощ за фермените обаче, въпреки техните искания няма да бъде възможна.

 

[news]

До края на годината се очаква Брюксел да одобри нотификацията на новата Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ за допустими инвестиции в хидромелиорациите. Въз основа на доклада на Световната банка в края на ноември, ще бъдат предприети законодателни изменения за реформа в сектора и неговото подпомагане, посочи Танева. Тя каза още, че за последната стопанска година всички бенефициенти по ПРСР ще получат парите си, но в обхвата на старата програма. Измененията в правилата на новата Програма за развитие на селските райони ще бъдат насочени основно към това тя да достигне до възможно най-голям брой земеделски стопани, коментира Танева. 

 

До ноември ще бъде окончателно готов докладът на Световната банка и, съгласно неговите констатации и препоръки, Министерството ще вземе мерки за съдбата на държавното дружество "Напоителни системи", каза още Танева.

 

На фестивала в село Жеравна тя стана кръстница на малко дете. "Много млади хора са тук и те с душата и сърцето си усещат българското", описа атмосферата на фестивала Десислава Танева. Тя каза, че не се е замисляла за икономическите измерения на това мащабно събитие, но, по думите й, е факт, че фестивалът е станал емблема на региона на Жеравна. Хората тук се занимават с животновъдство и много старателно се подготвят за празника, допълни Танева.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!