Изп.-директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов коментира пред БНТ Българския държавен стандарт (БДС) на храните и утвърдените стандарти, създадени вече за редица продукти. Според него въвеждането на БДС е създало “едно свръхочакване” от страна на потребителите.

 

Моллов нарече стандартите “една от най-големите заблуди, които агенцията си позволи да направи от създаването си до днес” и посочи, че те не са инструмент. „Моето лично мнение е, че стандартите не са онзи инструмент, с който можем да гарантираме на хората сигурна храна всеки ден. Инструментът е един и той е контролът.

 

А стандартите са нещо, което трябва да покрият повече на брой производители от даден сектор. По определение стандартите са всъщност едно от най-ниските нива, която всяка фирма трябва да преодолее“, заяви категорично Моллов. По думите му липсата на обозначение БДС на опаковката на един продукт не означава, че той е с по-лошо качество от продукт с такова обозначение.

 

„Има фирмени стандарти, които, обаче, са нещо, което обикновено е по-високо ниво. Винаги съм давал пример с водещи фирми, които нямат нужда да спазват БДС, за да са водещи, дори в световен мащаб“, допълни Моллов. Той заяви, че е бил изненадан от отпадането на изискването инспекторите от БАБХ да утвърждават фирмените стандарти, с които дадена фирма излиза на пазара със свой продукт.

 

Моллов е категоричен, че това трябва да се промени нормативно. Всеки продукт, който излиза на пазара, трябва да се произвежда по технологична документация, която гарантира, че този продукт не е менте“, заяви още Пламен Моллов.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!