Пазарът на био и екологично чисти продукти в България е едва 1% от общия пазар на храни у нас, заяви Петя Ставрева по време на дискусия на тема "Еко и биопродукти - производство, контрол и реализация", която се проведе на 17 декември в Бургас.

 

Около 450 млн. евро за биоземеделие от фондовете на ЕС са предвидени за България до 2013 г. Към края на 2010 г. усвоените средства са под 2% , подчерта на форума Петя Ставрева. Все още са слаби позициите на българските биологични продукти и на външния пазар, каза тя.

 

Няма изчерпателна статистика за състоянието на биологичното земеделие в страната, а биопроизводителите често са изправени пред големи административни и бюрократични препятствия по пътя към европейските средства, категорична бе Петя Ставрева.

 

До 2013 г. 8% от обработваемите площи в страната изцяло да бъдат използвани за производство на биологично чисти храни и 3% от продаваните хранителни продукти у нас да бъдат с биологичен произход - това са целите пред България. Но за да се реализират, трябва да има отговорна национална политика по отношение на подпомагането на биопроизводството у нас, смята Ставрева.

Подкрепата за производството на еко и биопродукти е инвестиция в здравето на хората и опазването на природата, посочи тя.