Как една идея може да промени живота на три поколения? Отговорите открихме в добруджанското село Прилеп. Тихо, спокойно и откъснато от времето и цивилизацията, селото днес дава глътка въздух в динамичното ежедневие – за тези, които са решили да „кривнат” от цивилизацията и да потърсят близост с природата. Защото Батовската долина показва една различна Добруджа и не случайно я наричат едно от най-красивите кътчета на региона. 
 
 
Тук пчеларката Недялка Михова решава да реализира своята дългогодишна мечта и да изгради Медена къща. Започва със 70 пчелни кошера, за да стигне до 220, разположени по меките и красиви хълмове наоколо. Началото е поставено през 2009 г. с одобрението на проекти по мярка 141 и 311.
 
„Ще бъда откровена, не беше лесно. И все още не е лесно, защото се борим ежедневно с бюрокрация и с нередности”, разказва стопанката пред пчелари от няколко области, които се събраха на изнесен семинар на тема „Различното пчеларстване – традиции и бизнес” в Медената къща в село Прилеп.
 
Същинското начало в пчеларството на Михови всъщност е много по-назад във времето – още през 90-те години. Тогава Недялка започва да работи с първите пчелни семейства и открива цял нов свят. За да го покаже на всички, тя започва да мечтае за място, в което пчелите ще живеят необезпокоявани от вредите на цивилизацията, в което ще се демонстрират ползите от пчелните продукти и в което ще се разказва за историята на пчеларството по българските земи- с всичките видове кошери, тръвни, пчеларски приспособления и инвентар.
 
Това днес е факт! Освен всичко това, експозицията включва и два стъклени кошера, които удовлетворяват любопитството на посетителите. Прозрачните прегради позволяват да станеш свидетел на живота и организацията в пчелното семейство – удивително и невероятно изживяване. 
 
 
Мярка 141 от предходния програмен период на ПРСР се оказва един трамплин за семейство Михови. „В началото купувахме кошери с тези средства. Така малко по малко тръгнахме. Не знаехме какво ни чака, например дългото протакане по следващия проект. Изградихме всичко тук в село Прилеп със собствени средства и едва в края на 2014 получихме помощта”, спомня си Недялка.  
 
За да подпомогне наглед неосъществимото начинание, в Прилеп се завръща семейството на дъщеря й Полина Милкова. С професия строителен инженер и със стабилен стаж зад гърба си, включително и в чужбина, тя се връща при „жилото на пчелите” и тишината на село Прилеп. С нея идват съпруга й и трите им деца. Така Медената къща събира три поколения, които се включват в обгрижването на пчелина, ваденето на мед, приготвянето на пчелни продукти, изработването на медени лакомства.
 
„Нямам търпение да пораснат още малко, защото имат още потенциал да се включват в дейностите”, споделя Полина и допълва: „Важно е  децата да живеят и да се възпитават близо до природата, да се научат на труд. Защото това изгражда характер!”. 
 
 
Реализацията на меда и пчелните продукти е на място в Прилеп или по фермерските пазари. Директната връзка с потребителя винаги е за предпочитане, смята Недялка Михова. „Скъсявайки веригата обаче, понасяш в пъти по-голяма отговорност”, категорична е стопанката.
 
„Ти заставаш с лицето си, с името си, разказваш, радваш се заедно с потребителите. Предлагайки на дребно, трябва да бъдеш много различен и креативен”, допълва още пчеларката.
 
И разказва за своите лечебни мехлеми и сладки таханови вафли и лакомства, заради които е трябвало да се направят редица регистрации и да се извадят куп разрешителни. Така обаче спокойно може да продава по фермерски пазари в Добрич и Варна всички произведени в къщата продукти. 
 
„Често ни бъркат с къща за гости. Ние не сме такава. Тук се добива и дегустира истински мед и пчелни продукти”, допълва Недялка Михова и разказва, че ден преди семинара е минала проверка с полиция точно за това – дали не функционират като къща за гости.