От днес, 12 май, регистрираните пчелари мога да подават заявления за подпомагане по схема De minimis. Средствата ще бъдат отпуснати от ДФ „Земеделие” (ДФЗ) като първи транш по схемата De minimis за подкрепа на пчеларите за справяне с нестабилните климатични условия през 2013 г. и началото на 2014 г.

 

Това е решение на Управителния съвет (УС) на ДФ „Земеделие” (ДФЗ). Условието е земеделските производители да запазят 90% от броя на пчелните семейства до 1 декември 2014 г. Документи по схемата ще се подават от 12 до 23 май 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е от 2 до 20 юни 2014 г.

 

За да кандидатстват за подпомагането пчеларите трябва да представят и заверен ветеринарно-медицински дневник за извършени пролетни профилактични прегледи на пчелина. В петък, 9 май, БАБХ издаде заповед за извършване на прегледите след множество жалби от страна на пчелари, че няма кой да извърши задължителните пролетни профилактични прегледи и това създава проблем за кандидатстването за подпомагане по схема De minimis.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!