Агенцията по защита на околната среда на САЩ не успява да защити пчелите и тяхната роля за опрашването на важните хранителни култури.

Агенцията трябва незабавно да спре употребата на някои токсични инсектициди, свързани с масовото измиране на пчелите. Това е обвинението по дело, заведено срещу агенцията в четвъртък.

„Това е катастрофа“, казва пчеларят Стив Елис, който поддържа 2000 пчелни кошера за опрашване на културите в Минесота в Калифорния. „Имаме постоянен проблем, който се влошава.“

Стопаните на овощни градини разчитат на пчелите за опрашване на различни важни земеделски култури в САЩ, включително бадеми, боровинки, авокадо, ябълки, череши, круши и др. Ала през последните няколко години броят на пчелите рязко намалява. Спада и жизнеността на пчелите. Много изследвания свързват този проблем с разпространението на някои нови инсектициди.
Няколко организации на пчелари и екологични групи безуспешно писаха петиция до Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA) миналата година за ограничаване на инсектицидите. те посочват, че токсичното въздействие върху пчелите би могло да застраши бъдещето на пчеларството в световен мащаб.

В четвъртък четири организации на професионалните пчелари и пет екологични групи заявиха, че ще накарат съда да задължи еко-агенцията да предприеме нещо най-сетне.

[news]
Става дума за пестицидите, известни като неоникотиноиди. Базираните на този химикал клотианидин и тиаметоксам за първи път влизат в масова употреба в средата на 2000 г. – малко след това пчеларите започват да забелязват масово разпространени случаи на загуби н цели пчелни колонии, което оставя пчеларите в състояние да не могат да компенсират загубите си. Тенденцията се развива прогресивно. През изминалата година американските пчелари са регистрирали 50% загуба на пчелните колонии. Те казват, че недостигът на пчели вече не позволява на местните овощари, например отглеждащите бадеми в Калифорния, да разчитат на ефективно опрашване на градините.


„Пчеларите и екологичните и потребителските групи казваха многократно през последните няколко години, че Агенцията трябва да защитава пчелите. Агенцията винаги отказваше, затова сме принудени да идем на съд“, казва Питър Дженкинс, адвокат на Центъра за за безопасност на храните, който представлява коалицията на ищците. Групите заявиха още, че са получили данни, сивдетелстващи за няколко законови нарушения от служители на  Агенцията, свързани с одобрението на пестицидите клотианидин и тиаметоксам.

Делото оспорва и практиката на „условна регистрация“ за продукти – практика, която ускорява процеса на одобрение за химическите компании, които се стремят да въвеждат нови продукти на пазара. От 2000 г. насам повече от две трети от пестицидите, пуснати на пазара, включително клотианидин и тиаметоксам, са пуснати на пазара именно чрез „условни регистрации“.

От своя страна еко-агенцията казва, че „се опитва да постигне по-добро разбиране на рисковете за пчелите и работи агресивно, за да защити пчелите от рисковете от пестициди чрез редица програми“. Агенцията твърди и, че ще ускори разглеждането на неоникотиноидите заради опасенията относно пчелите.

Най-големите производители на пестициди на база неоникотиноид са фресната Syngenta и немската Bayer. Според тях вредните ефекти от неоникотиноидите са „недоказани“. Европейската комисия наскоро предложи пълна забрана на неоникотиноидите, след като Европейската агенция по безоасност на храните излезе с извода, че те са твърде голяма заплаха за здравето на медоносната пчела.

В САЩ неоникотиноидите се използват за рутинно третиране на над 100 милиона акра царевица, пшеница, соя и памук, както и в някои продукти за домашно градинарство.

Източник: greentech.bg

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!