Над 38 000 пчелари са готови на протестни действия след средата на месец януари. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Пламен Иванов, председател на Националния браншови пчеларски съюз. По думите му всеки българин, който консумира мед, би подкрепил техния протест.


“Пчеларите в България се намират в тежко положение, тъй като не получават субсидии за кошер, не получават субсидии за пчелно семейство и тяхното производство не се дотира и не се субсидира”, заяви Иванов и допълни, че пчеларството е много важно за развитието на цялото земеделие.


Основен проблем е вносът на мед от други страни. “Търговците масово внасят мед от чужбина, който продават на дъмпингова цена”, каза председателят на браншовия съюз на пчеларите. Той припомни, че страната ни има традиции в производството на мед от 1911 година и е била една от водещите страни в това отношение.
Средната възраст при пчеларите е 66 години и липсват млади хора, които да усвояват занаята и да го развиват. По думите на Пламен Иванов това е заетост, за която държавата нехае.

 

снимка: Село.БГ - новини от селата