Предвид на променливото време и рязкото преминаване от много топло към дъждовно и хладно време, пчеларите започнаха да се питат дали е дошло времето за слагане на мрежите за прополис. 
 
 
Пчелите произвеждат прополис, за да защитават, изолират и дезинфекцират кошерите. Каква обаче е методиката за събиране на прополиса? 
 
На първо място е нужно да направите прополисов „капан” – плоска решетка (или мрежа) с дървена рамка, която се поставя в горната част на кошера, на мястото на капака. Най-доброто време да направите това, е в края на лятото, след като сте събрали последната реколта от пчелите. Когато температурите паднат, те ще побързат да изолират своя кошер и ще започнат да произвеждат прополис, за да запечатат пролуките. Отворите на решетката не трябва да са по-големи от 5 мм. По-широките отвори пчелите ще запечатат с восък, вместо с прополис, пише сайтът pchelari.com.
 
Следващата стъпка е да извадите прополисовия „капан” в края на есента (началото на зимата). Важно е да се изчака, докато външната температура падне под 0°С – тогава лепкавия прополис се превръща в твърда смола, която е много по-лесна за събиране. Ако времето е топло, можете да оставите решетките в хладилник за няколко дни.
 
Имайте предвид, че трябва да извадите с пръсти всички остатъци от насекоми и лесно забележими отломки. За следващата стъпка е нужно да хванете рамката на „капана” с ръце за двете по-тесни страни. Като държите решетката над пластмасов контейнер, я огънете напред-назад (както правите с формичките за кубчета лед), за да свалите по-голямата част от прополиса. Задръжте решетката над контейнера с една ръка, а с другата изстържете остатъка от прополис със шпатула или друг подходящ инструмент. Първо отстранете прополиса от повърхността на решетката, а след това и този, който е вклинен в отворчетата.
 
Следва пресяване на пропилиса, за да се отстранят всички примеси. След това може отново да върнете решетката за прополис в кошера.