Към момента имаме подадени 22 заявления за държавна помощ за инвестиции за изграждане и закупуване на минимандри. Отхвърлени са само два проекта. Десет са вече одобрени и договорирани, а два от тях очакваме да бъдат изплатени до края на годината, каза Елица Здравкова от Дирекция „Държавни помощи и регулации“ към Министерството на земеделието.

ДФЗ отговаря: Малки кланици – за животновъди с поне 3 години стаж

Експертът припомни, че одобреният бюджет за тази година е 1 млн. лв. В края на годината ще има напълно реализирани и изплатени проекти по тази схема. 

„Останалата част от проектите ще бъдат договорирани и изплатени в хода на следващата година. Това, което планираме като бюджет за 2020 г., е остатъкът от бюджета след тази година, а именно остатъкът до 2,5 млн. лв.“, допълни експертът.

Друга от нотифицираните 4 държавни помощи за животновъди е тази за директни доставки, или по-известна като помощта за млекоматите. Тя беше разработена още предишния програмен период, но се прилага и в този. 

„Тази държавна помощ е с доста широк спектър от възможни инвестиции, но реално това, което масово се прави, е закупуването на млекомати. Одобреният бюджет за тази година е 156 хил. лв. Очакваме за догодина бюджетът да се запази. Подадени са само 8 заявления, които са договорирани и ще бъдат изплатени“, увери Елица Здравкова.

Експерт от МЗХГ: „По всички тези помощи стопаните кандидатстват за 50% от инвестицията. В зависимост от вида й има определени тавани.“

Инвестиционната схема, която е одобрена, но все още не е стартирала, е за изграждане или закупуване на кланици.

„В момента се работи по процедурните правила. Очакваме да започнем да я прилагаме в началото на следващата година. Планираният бюджет е общият нотифициран бюджет по схемата – 2,5 млн. лв.“, коментира експертът.

По време на годишната среща на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Елица Здравкова отговори на въпроса на фермерите какво предстои оттук нататък.

„Голяма част от мерките, които са за държавни помощи, са обвързани с мерките по ПРСР. Тъй като все още нямаме законодателство, което да регламентира стратегическите планове, ние дори не можем да започнем. Затова в момента сме в една очаквателна позиция. Най-вероятно и тук ще има преходен период, поне през 2021 г. да продължим да прилагаме правилата, както са в момента“, прогнозира експертът.