Единствено животновъди, които са отглеждали преживни животни непрекъснато в продължение на последните 3 години, може да се класират за получаване на държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове”.

ДФЗ: Вижте кой може да кандидатства за малки кланици

Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) уточниха това, във връзка със запитване на Агри.БГ, получено от фермер.

Както вече писахме, ДФЗ публикува миналата седмица Указания за схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове”.

В тях като изискване към кандидатите за подпомагане е записано „да са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, като в този период да са се занимавали с отглеждане на едри преживни животни (ЕПЖ) и/или дребни преживни животни (ДПЖ)“.

Така описано, указанието даваше несигурност дали отглеждането на ЕПЖ или ДПЖ трябва да е продължило през целия поне 3-годишен период на регистрацията, или ще се признава и отглеждането на животни само в част от този период, стига регистрацията да е била налице.

„В отговор на Ваше запитване експерти от ДФЗ уточняват, че отглеждането на ЕПЖ и/или ДПЖ трябва да е продължило през целия тригодишен период назад считан от датата на кандидатстване“, уточни пресслужбата на ДФЗ.

Както Агри.БГ вече съобщи, общият бюджет на помощта в размер на 2,5 млн. лв., като всяка година той ще се определя от ДФЗ и ще се разпределя до изчерпването му за съответната година по реда на кандидатстване.

Държавата ще покрива до 50% от допустимите разходи, но не повече от 90 хил. лв. за един проект. Дейностите, за които се отпуска подкрепата, трябва да включват изграждане на кланичен пункт и закупуване на оборудване.

Средства ще се отпускат и при приспособяване на съществуваща сграда за кланица, както и за закупуване на мобилен кланичен пункт.