През повечето дни от първото и второто десетдневие на юни времето ще бъде неустойчиво. В началото на месеца развитието на земеделските култури ще протича с по-забавени темпове и температури под нормата, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Агропрогноза: Хладно време с чести валежи

До средата на първото десетдневие на много места в страната се очакват валежи, които ще подобрят почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой и условията за вегетацията на пролетните култури. 

Падналите валежи в края на май и очакваните в началото на юни могат да се окажат обаче твърде закъснели за есенните посеви на много места в Източна България. При тях репродуктивните фази от развитието протичаха при липса на достатъчно почвена влага. Ето защо в голяма част от източните райони се прогнозират по-ниски добиви, а на места преждевременно пожълтелите посеви, с недобре озърнени класове, няма да бъдат реколтирани.

НИМХ: След хладното за сезона време през втората половина от първото десетдневие идват по-високи температури.

През първото десетдневие на месеца при зимните житни култури във високите полета ще протича наливане на зърното. В полските райони при пшеницата ще се наблюдава млечна зрелост, а в края на десетдневието на места – и начало на восъчна зрелост. 

През междуфазния период наливане на зърното – млечна зрелост сериозни повреди по пшеницата нанасят ларвите на житната дървеница. През този период пшеничните посеви трябва да се обследват за наличие на вредителя и да се третират при плътност над прага на икономическа вредност.

В началото на второто десетдневие при ечемика в полските райони ще се наблюдава масово восъчна зрелост, а при рапицата – фаза узряване.

През втората половина на юни развитието на земеделските култури ще се ускори. В края на второто и началото на третото десетдневие при пшеницата ще се наблюдава масово фаза узряване.

НИМХ: До края на юни част от пролетните култури ще встъпят в репродуктивни фази от развитието си.

При слънчогледа ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж, а при по-ранните хибриди царевица – изметляване и цъфтеж на метлицата.

Прогнозираното неустойчиво време през юни, с чести валежи, ще създава условия за развитието на редица гъбни болести – мани по лозата и зеленчуковите култури, ступясване по овошките и др. 

През месеца остава опасността от градушки. След градушка засегнатите овощни и зеленчукови култури при първа възможност трябва да се третират с медсъдържащи фунгициди, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
 

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.