Фермери, които трябваше да са изчистили задълженията си към държавата до 30 ноември за да може да подадат документи в ДФЗ за субсидиране си скубят косите от нерви и размотаване по гишета и институции. Оказва се, че една част са направили плащанията си в клона на банката в НАП, но по неизвестна причина не са влезли в регистрите и излиза, че още са длъжници на държавата, което им обърква сметките за директните плащания. При посещение в териториалните звена на разплащателната агенция се оказва, че чиновниците ги връщат, тъй като не са си оправили данъците. "Иначе проявяват разбиране и обясняват, че явно има забавчне в системата", споделиха животновъди. От там те трябва отново да се върнат в НАП и да питат "ама какво?" "що?" "как?" и да си губят времето с чиновници.

Междувременно от ДФЗ разпратиха съобщение до медиите, в което се посочва, че до 20 декември 2010 г. се удължава срокът, в който земеделските производители, които са подали документи по схемите за национални доплащания и очакват субсидии, могат представят удостоверение от Националната агенция по приходите (НАП) за липса на задължения.

Срокът се удължава за онези животновъди, които са се издължили пред НАП, но поради забавяне при отразяване на това плащане в информационната система на данъчните служби, не фигурират в електронните регистри. Стопаните трябва да представят пред областните дирекции на Разплащателната агенция издадените от НАП удостоверения, за да докажат, че не дължат данъци.

Съгласно чл. 8 от Наредба № 2 от 11 февруари 2010 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане през 2010 г., не се допускат до подпомагане кандидати, които имат задължения към публичния бюджет на  България.За улеснение на производителите на интернет страницата си от ДФЗ се канят да публикуват уникалните идентификационни номера на кандидатите с подобен проблем.



Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!