Изхранването на животните във фермите става все по-трудно и скъпо. „Опитваме се да оцелеем, изобщо не говорим за някаква печалба“, коментира ветеринарният лекар д-р Васил Стоев.

Какво мислите вие по темата - гласувайте в актуалната ни анкета 

 

Той отглежда 100 овце от породата Лакон и малките им в собствена ферма в добруджанското село Опанец. 
„Нямам спомен в живота си да съм бил свидетел на подобна суша“, обобщава проблемите през 2020 г. животновъдът. Последствията са много сериозни и изправят „на нокти“ фермерите. 

д-р Васил Стоев: Една бала слама струва 4 лв., а бала люцерна вече стигна 12 лв. Оскъдната реколта от царевица вече свърши. Постоянно трябва да купуваме.

„Взел съм 8 тона царевица на вересия. За нея по-нататък трябва да платя 3200 лв.“, допълва фермерът и пояснява, че овцете трябва да са на пасище, за да се хранят качествено и да дават мляко. Това обаче ще стане през април.

Заедно със семейството си ветеринарят отглежда 25 дка земя, за да изхранва овцете. За съжаление добитото през миналата година зърно не стига и това обърква сметките в овцефермата. Освен това горещата есен е изсушила пасищата и овцете са минали на фуражи още от 1 септември. 
Породата Лакон е известна със своята висока млечност. Това става причина ветеринарят да замени месодайните си овце от породата Ил дьо Франс с високопродуктивните млечни „лакончета“. 

„За да изглеждат добре овцете, да дават качествено мляко и да са здрави, те имат нужда от качествена храна. Годишно правехме по 15-20 000 бали слама, люцерна, боб, просо. Сега също даваме всичко от себе си овцете да са добре, независимо колко ще ни струва”, категоричен е д-р Стоев. 

В дните преди Великден и Гергьовден на каква цена ще се продават агнетата?

„Разговаряме с колегите от околните села. Ако поставим реалната цена, няма кой да ги купи, тъй като тази пандемия обърка цялата държава. Хората останаха без доходи, как ще купуват?“, разкрива дилемата си фермерът. В същото време обаче производството на агнета и овче мляко става с все по-висока себестойност. 

От 1 март след отбиване на малките ще започне доенето на овцете. Въпреки обещанията за цена от поне 1,20 лв./л, реално изкупуването му е на около 0,90 лв. Липсата на пазар за ценната суровина е проблем за всички овцевъди в региона на Добруджа.