В началото на 2014 г. овцевъдите в България изхранват двойно повече животни от минали години. Причината е, че през есента на миналата година нямаше пазар за животните и те останаха във фермите. Безснежната зима е много благоприятен вариант за свободно пасищните животни, коментира пред репортер на Фермер.БГ Дарина Шишкова, председател на животновъдно сдружение „Старият Балкан“ - Карлово.

 

По думите й проблемите на овцевъдите са свързани с липсата на пазар за животните през 2013 г. „Агнетата останаха непродадени във фермите, което означава, че фермерите не получиха доходите, които бяха планирани и които очакваха от продажбата на животните. Затова в момента проблемът е с изхранването на животните в зимния период, защото се налага допълнително да купуваме концентриран и груб фураж“, допълни Шишкова.

 

В резултат на създалата се ситуация през тази зима разходите на овцевъдите са много по-големи от планираните и от нормалните за сезона, включително и за работна ръка. „От тази гледна точка положението във фермите не е много добро. Надеждите ни са към края на февруари да се отвори пазар към Турция, за да можем да изнесем готовата продукция, която имаме във фермите“, заяви още Дарина Шишкова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!