Фермери в различни краища на страната страдат от липса на изкупуване на овчето мляко. Това е един от въпросите, които стопаните ще обсъдят на предстоящия Национален събор на овцевъдите на 11-13 май край Лясковец.
 
 
Националната асоциация за развитие на млечната овца в България (НАРМОБ) се обърна към Министерството на земеделието с апел за решаване на проблемите на сектора. 
 
"Входирахме писма за промяна на БДС с искане за организирано събиране на суровото мляко и неговата продажба на регионално ниво от регистрирани производители", съобщи Симеон Караколев, председател на НАРМОБ, цитиран от БНТ. Вносното агнешко месо продължава да притеснява, както производителите, така и потребителите, заради съмнително качество.
 
"Най-важното е да се промени БДС за млякото. Евентуално за месото ще се опитаме да изработим браншови стандарт, така че когато потребителят го купува и вижда печата, да може да бъде сигурен, че месото е с произход България", обясни Караколев.
 
През последните 30 години броят на овцете у нас е намалял 10 пъти и сега те са около 1 милион. Фермерите отглеждат животните само за месо, тъй като мандрите почти не изкупуват овче мляко, а вълната направо се изхвърля, защото килограмът струва стотинки.
 
 
Стадото на Чавдар Богутев от Златарица, област Велико Търново, наброява 60 овце и кози, за които се грижи денонощно и не помни от кога не е почивал. Все по-често си задава въпроса има ли смисъл да продължава. 
 
"Нито вълната ни изкупуват, нито млякото ни вземат, само едни агнета имаме. 48 лева субсидии ни дават за една глава, което е нищо работа! Мандрите не го вземат - правим си сирене, домашно, и така приключваме - до личния сектор", обяснява той.
 
От години вече вълната не се изкупува за нуждите на текстилната индустрия. "Когато работех в ТКЗС-то, 12 лева беше килото вълната, а сега – 60 стотинки за руно! Ние сме принудени да ги хвърляме руната, няма какво да ги правим", допълва Богутев.
 
Овцевъдите очакват подкрепа от държавата не само под формата на субсидии, но и като законодателни инициативи. Единствената добра новина за фермерите е, че по Великден и Гергьовден българите предпочитат агнешкото месо от родните стада.