Самолет е бил принуден да се приземи аварийно, след като газове, отделени от превозваните с него над 2000 овце, са задействали противопожарната аларма, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.
 
Внезапното отклонение от дестинацията се е наложило, след като разтревожени членове на екипажа са установили, че от товарното отделение идва предупреждение за пушек. Скоро обаче е станало ясно, че виновници за задействането на противопожарната аларма са превозваните селскостопански животни.
 
Самолетът "Боинг 747" на Сингапурските авиолинии е превозвал 2186 овце от Сидни, Австралия, до столицата на Малайзия Куала Лумпур. 45 минути след излитането екипажът е бил принуден да кацне аварийно на индонезийския остров Бали, където самолетът е останал близо два часа и половина.
 
Говорител на Сингапурските авиолинии е заявил, че направената в Бали инспекция е показала, че самолетът е в състояние да продължи полета. Той обаче е отказал да потвърди дали отделящите газове овце са отговорни за задействането на противопожарната аларма.
 
В крайна сметка животинският товар е бил доставен благополучно в малайзийската столица.
 
Ветеринарни експерти коментират, че в стресови ситуации стомасите на овцете са раздуват и животните отделят повишени "емисии" на метан под формата на газове.
 
Това не е първият "животински" инцидент за Сингапурските авиолинии. През август техен самолет беше принуден да кацне аварийно, след като се сблъска челно с ято щъркели скоро след излитането си от летище "Ататюрк" в Истанбул, припомня изданието.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!