Румънските овощари се завърнаха към стар навик, който инфлуенсърите подеха в социалните мрежи. Поставянето на камъни по дърветата увеличава реколтата от плодове, гласи той. Въпреки че няма научни доказателства за ефективността на метода, той не изисква разходи и не крие рискове. Затова много хора решават да го приложат, пише Agrointel.

Сушата на Североизток застрашава и овошките

От известно време групи производители експериментират с различни техники в търсене на най-продуктивните. Поставянето на камъни по дърветата на пръв поглед изглежда необосновано, но може да се потърси логика.

Защо се поставят камъни в овощните дървета?

Тиби, румънски инфлуенсър в YouTube и собственик на овощни градини, дава просветление по темата на своите последователи. Според него има много видове скали, които е добре овощарите да познават. Те биват основни и киселинни. Киселинните скали се намират в планински или хълмисти райони над 750-800 и имат киселинно pH.

Основните скали могат да бъдат намерени на по-ниска надморска височина и съдържат разтворими минерали като варовик, магнезий, калий или сяра. В градинарството те могат да имат полезна роля, като например доломитът, който се използва успешно както в растителната, така и в животинската храна.

Тъй като са разтворими, тези минерали се отмиват от времето (влияят се от слънчевите лъчи, а след това от вятъра и дъжда) и действат в контакт с околната среда. Когато камъните се поставят в дърветата, минералите се оттичат в стъблото и действат като естествен тор за растенията.

Къде се слагат камъните?

Камъните се поставят в короните на дърветата, по-специално в зоната на разклоняване. Полагането им в основата на овошките не е препоръчително, тъй като прави ефективността на метода по-слаб.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Явор Гечев: Плащането на парите от кризисния резерв ще е преди жътва

Овощари: Студът пощади плодните дървета засега, но сушата не прощава

Технологичните карти възмутиха производителите от сектор "Плодове и зеленчуци"