Топлата зима провокира плодните дръвчета в Североизточна България да разцъфнат. Макар и краткротрайни, стопаните отчитат в някои сутрини отрицателни температури. Горчивият опит от предходни години показва, че най-опасни за овощните дръвчета се оказват пролетните студове и слани. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

„На този етап нямаме притеснения за цъфналите дръвчета. Имахме отрицателни температури от -2, -3 градуса, но тъй като не са продължителни и са само сутрин, засега нямаме проблеми“, обобщи земеделският производител Радостина Жекова, която през последните години освен с растениевъдство, отглежда и трайни насаждения от праскови, сливи, круши, череши.

Притеснително за овошките се оказва засушаването, тъй като в стопанството само част от насажденията се отглеждат с напоителни системи. 

В Силистренска област също са загрижени за овощните градини, тъй като регионът е със сериозни традиции в отглеждането на плодове. Над 27 000 дка са само кайсиевите насаждения край Дунав. Те обаче могат сериозно да бъдат редуцирани заради свития пазар и липсата на реализация на продукцията, категорични са овощарите. 

При един от най-големите производители на кайсии - в земеделската кооперация „Нива 93“ в село Професор Иширково сега отчитат по-малко завръзи. По-слабото залагане на пъпки е поради сушата от миналата година, смята председателят на кооператива Велика Славова. През лятото на 2022 г. реколтата е била относително добра, но продажбите и цената са били отчайващи. През последните две години в Силистренско се създават много малко нови насаждения, тъй като производителите имат проблем не само с пазара, но и с работната ръка.

В земите на кооперацията в село Професор Иширково се отглеждат 2000 дка с овощни градини, близо 1300 дка от които са кайсии и череши. Биологичното производство също е застъпено чрез 100 дка праскови и 500 дка сливи.

Благодарение на изградения кладенец и прокараната система за капково напояване, овошките са спасени от жестоката сушата през 2020 г. Следващите стопански години засушаването също се отразява върху плодните дръвчета. Най-сериозен проблем обаче е липсата на реализация за плодовете. Пазарът е свит, а разходите скачат многократно, отчита още Велика Славова.