Седем месеца след старта на строителството първата вертикална роботизирана ферма в Швейцария е факт. В нея ще се произвеждат местни храни, чието развитие няма да зависи от времето. Технологията е екоустойчива и пестеливо използва природни ресурси като водата. Произведената продукция ще бъде доставяна по възможно най-кратки пътища до хранителни магазини, пише iGrow.news.

Боровинков гигант гради първата плаваща фотоволтаична електроцентрала

Роботизираната ферма е разположена на площ от по-малко от 400 кв. м. Същевременно предоставя обработваема площ от над 1500 кв. м. Това е възможно благодарение на факта, че тя е вертикално ориентирана.

Миналата есен Growcer и кооперативът Migros Basil стартират своето сътрудничество. Целта им е да построят първата швейцарска роботизирана вертикална ферма в Базел. Те са мотивирани не само да създадат фермата на бъдещето, но и да положат основите на концепция за устойчиво отглеждане на местни храни. Именно този подход ще се справи с предизвикателствата на следващите десетилетия.

Шест месеца след първата копка са били готови 3 зали. Първите реколти са прибрани именно от тях. От 16 юни продуктовото портфолио на Vertical Leaves се състои от пак чой, манголд, пролетно зеле, червена и зелена маруля. Осветлението, температурата, влажността и хранителните вещества внимателно се измерват и се адаптират към потребностите на съответната култура. 

Изследвания сочат, че градските вертикални стопанства използват 90% по-малко вода и на практика не изискват употребата на вредни пестициди. Освен това заемат оптимално ограничена площ и спомагат за намаляването на замърсяването на околната среда. Този иновативен и ориентиран към бъдещето подход на производство на храна отговаря на изискванията на потребителите за повече регионални продукти, устойчиво и ресурсоефикасно земеделие.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ветеринар: „Изкуствената майка“ спестява на телетата проблеми с храносмилането

Продуктите от пасищно отглеждани животни са акцент на гурме фестивал

Оптимистичната история на една семейна козеферма