За да бъдат игриви и весели, малките телета имат нужда от суха постеля, вода и храна. Разбира се, майчиното мляко е незаменимо, но в условията на една модерна кравеферма с интензивно производство има начин то да идва денонощно, на малки порции, с постоянна концентрация и температура.

Ферма с Холщайн залага на семенен материал от бик номер едно

През месец юли кравеферма Агримилк в новозагорското село Богданово стартира храненето от робот на своите телета от породата Холщайн. Уникалното за тази „изкуствена майка“, е че човешкият фактор е сведен до минимум, което, от своя страна, води до липса на храносмилателни разстройства, твърди ветеринарният лекар Бранимир Синапов с близо 20-годишен опит. 

На екрана се вижда колко теленца се хранят с робота – кои от тях са изпили необходимото количество мляко без проблем и кои имат още. На прясно докараните теленца на около 7 дни в началото млякото се подава от работник, докато свикнат къде точно е източникът на храна. В рамките на 3-4 дни те са вече научени. Ако дадено животно има здравословен проблем, към млякото предварително се задава медикаментът.

С новата „мама”, която е на разположение 24 часа 7 дни в седмицата, всички телета са нахранени и се отдават на качествена почивка, казват животновъдите от Новозагорско, убедени, че добрите теленца някой ден ще се превърнат в крави рекордьорки. Вижте повече във ВИДЕОТО.