През следващата година ще направим център за изпитване на кочове по потомство за нуждите на овцевъдството. Това каза проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), по време на годишната им среща, която се проведе в Елените. 
 
 
„Целта е да произведем качествени мъжки разплодници. Тъй като това е единият от големите проблеми в млечното овцевъдство. Искаме от всички контролирани овце в нуклеосовите стада да отделим животни, които да изпитаме по потомство и които да се доотгледат  в този център“, коментира експертът пред Фермер.БГ.
 
След като пораснат, от 12 до 18 месечна възраст, ще се организира осеменяване на определен брой овце-майки и ще се направи изпитване по потомство, по всички възможни начини, допълни още Станков.
 
„По този начин ще докажем кои от кочовете са с пълни подобрители и ще ги използваме на максимална степен в нуклеосовата част на популацията. А всички, които са подобрители по определени признаци, като например количество мляко, състав и други, ще се използват масово в репродуктивните стада“, каза изпълнителният директор на НОКА.
 
По думите му масово в момента се използват кочове, които не са отгледани при специални условия и без да са изпитани техните наследствени качества и припотентност.
 
„Цялата документация е внесена в аграрното ведомство, като очакваме разрешително за използване на базата и започване на нейното възстановяване. А през следващата година и работа по определената тема“, разясни той.
 
Проф. Станков съобщи още, че до центъра ще имат достъпност всички овцевъди, а ако се разшири дейността му и козевъдите.