С 50 мобилни общински центрове ще бъде подпомогната Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), чрез отворената процедура по подмярка 2.2 „Създаване на консултантски услуги“ от мярка от ПРСР 2014-2020 г.

Подмярка 6.3: Вижте списъка с недопуснати кандидати по приема от 2019 г.

Мобилните офиси за консултации ще извършват основно следните дейности: предоставяне на съвети и консултации на малки земеделски стопанства; организиране на информационни събития за малки земеделски стопанства в различни населени места; посещение на малки земеделски стопанства за разясняване на условията за кандидатстване по Тематичната подпрограма и други мерки, финансирани чрез ЕЗФРСР и предоставяне на други съвети и консултации, пряко свързани с дейността на земеделските стопанства.

Допустим кандидат по процедурата е Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ). Общият размер на средствата, които могат бъдат предоставени по процедурата за всички одобрени, подадени проектни предложения възлиза на 11 734 800 лв.

За да бъдат допустими за финансиране по настоящата процедура, мобилните офиси трябва да отговарят на поне едно от следните условия за териториален обхват:
  • да обхващат минимум две съседни общини или;
  • общината, в която е разположен мобилния офис е извън населено място, което е административен център на област.

Във всеки мобилен офис могат да бъдат назначени до двама служители (съветници) на трудов договор за минимум четири работни часа на ден на служител. Всеки служител в Административната структура на мобилните офиси в т.ч. нейния ръководител трябва да е с висше oбразование, с минимална образователна степен –  бакалавър и с професионална квалификация в една от следнитеобласти: аграрни науки, ветеринарна медицина, икономика, хранително-вкусова промишленост, опазване на околната среда“, пише в още в критериите за допустимост по процедурата.

Приоритет по процедурата ще бъде предоставян за: 

-  проектни предложения с по-голям брой население в териториалния обхват на мобилните офиси;
-  проектни предложения с по-голям брой земеделски стопанства в териториалния обхват на мобилните офиси;
-  проектни предложения с по-дълго разстояние от общински център за разполагане на офиса до областен център в териториалния обхват на мобилните офиси.

Писмени предложения и коментари по публикуваните документи могат да се изпращат в срок до 27.01.2021 г. чрез ИСУН 2020 или на електронна поща: [email protected]