Националната асоциация на зърнопроизводителите организира тържествена церемония за жътвата на ръжта в рамките на проекта „Хляб на мира”, чиито съвместни домакини тази година са председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаска област Николай Киров и председателят на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели” (Карнобат) Теодор Тодоров. Събитието ще се състои на 20.06.2016 г. (понеделник) в землището на с. Кликач, обл. Бургас.
 
Проектът „Хляб на мира” е европейска инициатива между 12 държави от Централна и Източна Европа, която стартира през 2013 г. с идеята да бъде отбелязана 25-тата годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса. Националната асоциация на зърнопроизводителите е официален партньор в проекта от страна на България, заедно с подкрепата и съдействието на Министерството на земеделието и храните.
 
По повод жътвената церемония на посещение в България пристига ръководството на германската Асоциация „Хляб на мира” в лицето на председателя Адалберт Кийнле, изпълнителния директор д-р Гибфрид Шенк, както и д-р Марион Шенк. В рамките на посещението на германската делегация ще бъде обсъдено предстоящото българско домакинство на международната конференция „Мир и земеделие“ през 2017 г.
 
Тържествената церемония ще бъде открита с пресконференция на НАЗ, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и Асоциация „Хляб на мира”.
 
ПРОГРАМА
(20 юни 2016 г.)
 
14.30-15.00 ч. Пресконференция на НАЗ с участието на министър Танева и Асоциация „Хляб на мира“
Около 15.40 ч. Пристигане на полето с ръжта „Хляб на мира“ в землището на с. Кликач и зажънване в традиционен български обичай с фолклорни песни и танци 
Около 18.00 ч. Връщане в хотела. Обсъждане домакинството на България на международната конференция „Мир и земеделие“ през септември 2017 г. 
 
Събитието ще се проведе х-л „Приморец“, гр. Бургас и землище на с. Кликач