Дива свиня, отстреляна на територията на  ДГС „Акад. Николай Хайтов“ – Хвойна, в землище на село Зорница даде положителна проба за Африканска чума по свинете (АЧС), припомни директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян инж. Венцислав Фурлански.

Удължават срока за лов на дива свиня

На заседание на Постоянната областна епизоотична комисия в Смолян бе съобщено, че в района дълго време не е отчитано наличие на болестта. Единичният случай няма да доведе до налагането на ограничения.

„Липсата на домашни свине в региона ограничава значително разпространението на заболяването", констатира Д-р Сава Бозуков - директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

До септември 2020 г. няма да се заселват личните дворове с домашни свине. 

„Ще започнем регистрация на животновъдни обекти, но разселването на животни в тях ще стане след септември месец. С дивите свине правим каквото е възможно, но там ограничителните мероприятия са малко по-трудни“, каза още д-р Бозуков.

Засилват се мерките за биосигурност. При групов лов за всяка ловна дружинка ще бъдат осигурени придружители от горските стопанства, които да следят за стриктното спазване на мерките.

Танева подкрепи ЕС етикет за хуманно отношение към животните

За разлика от груповото, индивидуалното ловуване на дива свиня, е целогодишно. По информация на областната дирекция, ловът няма да спира. Инж. Венцислав Фурлански наблегна на факта, че в предходната година са били направени усилия да бъде приоритизирано индивидуалното ловуване, но основния начин, е чрез групов лов.

 

Следете темата ТУК.