Четири положителни проби за африканска чума по свинете (АЧС) са регистрирани на територията на ДГС - Панагюрище.

Това каза на пресконференция заместник областният управител Йордан Кожухаров след заседанието на Областната епизоотична комисия.

Нови пет положителни проби на АЧС

След констатираното огнище е проведено заседание на Общинската епизоотична комисия в Панагюрище, извършен е оглед на място от представители на ОДБХ и Регионалната дирекция по горите в Пазарджик и се изпълняват стриктно всички мерки за биосигурност.
 

„Продължава и изпълнението на мерките за биосигурност в петте индустриални ферми и двете кланици в региона“, каза директорът на ОДБХ Пазарджик д-р Петко Митев.

От края на декември до момента са извършени 1044 проверки в област Пазарджик по повод заболяването АЧС и освен посочените случаи, няма други на заразени глигани.

Танева: Евросредствата за борба с АЧС не трябва да намаляват

Общият брой на отстреляните диви свине в областта е 257, очакват се резултатите от 200 подадени проби за наличие на АЧС.

Заради епзоотичната обстановка, с цел намаляване на популацията на дива свиня, срокът за групов лов бе удължен до 16 февруари, а Областните епизоотични комисии ще заседават на две седмици.

 

Следете темата ТУК.