Земеделското министерство на САЩ (USDA) прави опити да открие ваксина срещу Африканската чума по свинете (АЧС). Техните намерения са в близко бъдеще да бъде открит начин за справяне със заболяването, съобщават от Службата за изследвания в селското стопанство, част от USDA.

Чума по свинете: Нови 9 случая в пет области само за един ден

АЧС е заболяване, което опустошава свиневъдната промишленост в Централна Европа и Източна Азия, като настоящите огнища са причинени от циркулиращи щамове на заразата, получени от изолата ASFV-G, генотип II ASFV. 

Поради липса на налични ваксини, АЧС унищожава заразените животни. Ограничените проучвания за кръстосана защита предполагат, че за да се гарантира, че ваксината е ефективна, тя трябва да се извлече от настоящия щам на огнище или най-малкото от изолат със същия генотип.

От USDA съобщават откритието, че изтриването на предишен нехарактеризиран ген, I177L, от силно вирулентния ASFV-G произвежда пълно затихване на АЧС вируса.


„Нашите резултати с новата ни експериментална ваксина ASFv-G-ΔI177L са много обещаващи. Тя има характеристики, които в лабораторни условия  многократно превъзхождат, предишни разработки", коментират учени от службата по изследвания.


След слухове и надежди за ваксина, създадена във Виетнам, това е първият сериозен сигнал за възможно решение и справяне с АЧС.

 

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.