Учени, които разработват ваксина срещу смъртоносния за прасетата вирус на Африканската чума по свинете (АЧС), смятат, че са необходими най-малко пет години, за да се появи такава на пазара.

Как един поразен от чумата свинекомплекс се възстановява?

Вирусът е много близо до австралийската граница. Наскоро беше потвърден случай в островната държава Тимор-Лесте, която се намира недалеч от Австралия, пише Euromeatnews. 

„Не очаквах АЧС да се разпространи с такава бърза скорост. Мисля, че няма да можем да установим контрол върху вируса, докато нямаме на разположение ваксина“, смята д-р Тревър Дрю, ръководител на Australian Animal Health Laboratory. 

Към днешна дата АЧС е унищожил 25% от световното поголовие от свине и заплашва да навлезе в Австралия, където поголовието от свине възлиза на 25 млн. животни. Те се отглеждат в половината от страната. Австралийската свиневъдна индустрия е силно развита, производителите са 2700. 

В отговор на риска от заразяване с АЧС през последните месеци в Австралия бяха затегнати мерките за биосигурност. Сериозна е заплахата от незаконен внос на продукти от свинско месо от туристи.

Учените предполагат, че това е най-вероятният начин, по който вирусът ще влезе в страната. Според законодателна промяна местните власти могат да депортират туристи, които не декларират вноса на продукти от свинско месо. 

В момента ваксина срещу АЧС се разработва активно от учени в Европа, САЩ, Китай и други азиатски страни.