Учени от Wageningen University & Research откриха див домат на островите Галапагос, който е устойчив на широк спектър насекоми-вредители. Този вид е тясно свързан с култивирания домат, което облекчава способността му да бъде кръстосан, запазвайки устойчивостта му към различни насекоми, пише APG.

Износ на български зеленчуци за Беларус?


Култивираните домати са доста по-уязвими от вредители и болести, сравнено с някои техни диви роднини. Процесът на отглеждане на съвременните домати е довел до загуба на значителна част от естествената им устойчивост, докато при дивите видове се забелязват добри способности за справяне с насекомите.

Учените са положили усилия да върнат природните защитни свойства по пътя на повторно въвеждане на защитните механизми на дивите домати чрез кръстосване. Налице е обаче проблем. Повечето от тези растения са далечни роднини на култивирания домат. Така учените се налага първо да се справят успешно с кръстостването на желаните черти. Тук идва ролята на дивия домат от островите Галапагос, който генетически е много сходен на култивирания домат. Освен това неговата съпротива се състои в рамките на една хромозома, което значително улеснява кръстостването със съществуващите растения.

Занимаваме се с това изследване от 2010 г., информира Бен Восман, учен от Wageningen University & Research.

Работили сме с образци на диви домати Solanum Galapagense от генна банка. Първото ни откритие е, че този доматен вид е устойчив на белокрилки. След това установихме, че действително е устойчив на ред други насекоми, включително  зелена прасковена листна въшка и зелева нощенка. Това бе изненада, допълва ученият.

Култивираните домати лесно биват поразявани от насекоми-вредители. Едно от тях е белокрилката, която предава вируси, заразяващи растенията и в крайна сметка ги убива. Тази мука обикновено се отстранява чрез използване на пестициди.

Ако създадем нов култивиран домат, устойчив на белокрилки, това ще елиминира потребността от използване на пестициди и ще е в полза за околната среда, казва Восман.