Опитът да се прокарат промени в регламента за изсичането на дървета в земеделските площи чрез Закона за пчеларството се оказа неуспешен, след като парламентарната Комисия по земеделие отхвърли предложените текстове с 15 гласа „против“ и 2 гласа „за“.

По-лесно изсичане на дървета в ниви се прокрадва в Закона за пчеларството

От началото на седмицата, след като стана ясно, че се готви такава поправка, ресорната комисия е била залята от близо 1000 становища на граждани и организации, които призовават депутатите да не допускат законовите промени, пише Mediapool.

Твърденията на противниците на поправката са, че се цели сеч на близо 4 млн. дка гори, които още се водят земеделски земи, като се улесни процедурата чрез кметско позволение, а не от лесничеи. Бяха изнесени примери от отделни общини (Кнежа, Пловдив, Свиленград, Долна Митрополия и други), които реално могат да останат без залесени площи, защото повечето гори там са със статут на земеделски земи.

Промяната предвиждаше разрешение за отсичане и изкореняване на дървета и на лозя до 1 дка да се дава само от кмета. Това означава, че реално е възможно изсичането на неопределен брой дървета, а не както е сега - до пет броя, с позволението единствено на градоначалника. Мотивите за това изменение са, че така земеделец с 6 дървета в нивата си примерно ще си спести ходенето до общинския център, а и ще се избегне незаконната сеч в земеделските площи. 

Веднага обаче се появиха публични изказвания, че такива промени биха довели до облаготетелстване на определен кръг от хора и техните бизнесинтереси. Същата законова поправка е имала неуспешен опит за прокарване и чрез Закона за рибарството и аквакултурите, чието обсъждане обаче е било отложено във времето. 

Под тематичната статия на Агри.БГ също има разнопосочни мнения.

Всеки има право да ползва имота си по предназначение. Като пише земеделска земя, значи е земеделска земя. Това, че се е самозалесила, не е по вина на собствениците“, пише читателят Ганчо и нарича действащите процедури „разиграване“.

Друг читател подчертава, че не съществуват евросубсидии за почистване на ниви от дървета, а такива има за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, освен това не става дума за изсичането на вековни гори.

Главоломно безогледно и безконтролно секат не земеделците и кметовете, а точно “Горското". Гледайте си горския фонд и оставете земеделската земя на земеделците, те най-добре знаят как да се грижат за земята и е в техен интерес да има къде и какво да пашуват или обработват”, пише още в коментара му.

Представящ се като животновъд читател обаче подчертава, че по места корупцията е голяма и се възмущава: „Не може една Община да е издала разрешителни и превозни билети за изчистване на дървета от земеделски земи за една година, колкото е издало „Горското“ за цялата област.“

Със сигурност има земеделските стопани, които просто се нуждаят от облекчена бюрокрация, която и без това е твърде голяма и пречи на фактическата им работа. Но дали техните интереси няма да бъдат използвани като оправдание, за да се прокарат законово други, по-големи и далеч не така чисти интереси...