Темата с дърветата в земеделските ниви отново излиза на дневен ред, но този път в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пчеларството. Между първо и второ четене на проектодокумента в Парламента депутат предлага да се вмъкне разрешение за отсичане и изкореняване на дървета и на лозя до 1 дка, давано от кмета на района или кметството след писмена молба и при наличие на уважителни причини въз основа на чл. 32 на Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ), пише Капитал.

От другата страна: Мнението на животновъд за казуса гори-пасища

Според сегашните законови изисквания кметът може да разрешава изсичането на до пет дървета. Изкореняването на лозята над 1 дка се позволява от началника на управление "Земеделие" при общинската администрация, който също е подчинен на кмета, но в някои случаи може да има несъгласие на даден експерт и да последва отказ.

Ако предложението бъде прието, реално ще бъде възможно изсичането и на 6 или повече дървета (всичко над пет) с разрешение от кмета.

Мотивите за това изменение са, че така земеделец с 6 дървета в нивата си примерно ще си спести ходенето до общинския център, а и ще се избегне незаконната сеч в земеделските площи. Опасенията обаче са, че това създава възможност за доста по-масово изсичане. 

Според "Зелени закони" така могат да изчезнат близо 3 700 000 дка гори, залесени върху земеделска земя, или над 10% от всички български гори. Оттам изчисляват още, че близо 1/3 от тези гори са на възраст над 50 г., а в общини като Медковец, Кнежа, Никопол и Долна Митрополия тези гори са над 50% от наличните в района.

„Близо 2 400 000 дка, или 2/3 от всички гори върху земеделски земи са собственост на общините, което прави кметовете още по-заинтересовани. Вместо да изискат прехвърлянето на тези гори в горски територии по реда на Закона за горите, направо да издават разрешения за изсичането им с цел реализиране на бързи печалби от дърводобива и получаване на евросубсидии за почистване на земеделски земи“, пише Капитал.

Критиките са, че докато отсичането на гори и на отделни дървета в горите може да се разрешава единствено от лесовъдни експерти, сега ще се дава право на всички кметове на общини да разрешават без отчетност, без съответните лесовъдски правила и без съгласувателните процедури по реда на екологичното законодателство при промяна на предназначението на съществуващи гори чрез изсичането им на голо.

През изминалата година Агри.БГ писа за опасенията на лесовъдите и призива им да се запазят повече гори, които все още са със статут на земеделска земя, чрез намиране на финансови механизми за подпомагане на стопаните в тази посока. От друга страна, животновъди с пасища заявиха, че ако собственик на самозалесила се нива иска да промени предназначението на имота си като гора и да я запази, трябва да мине през една дълга и не много евтина процедура.